Holbox over circulaire economie

Anouk en Chantal Hol over circulaire economie

“Al sinds de start van de onderneming maakt Holbox werk van duurzaam ondernemen. Jaarlijks investeren we daar heel wat geld en mankracht in, maar het levert ook veel op.” Dit is de mening van Anouk en Chantal Hol van Holbox. Chantal: “Er zijn weliswaar wetten op het gebied van milieu en duurzaamheidseisen van klanten en overheid, maar ook zonder dat hadden we beslist maatregelen genomen om zo duurzaam mogelijk te produceren.

Doordat wij zelf een bedrijf hebben, verkeren wij in de bevoorrechte positie om zelf het beleid op dit gebied te bepalen. Duurzaam ondernemen gaat bij ons niet alleen over de productie, maar ook over de maatschappelijke taak die wij als onderneming hebben.”

holbox-maakt-de-cirkel-rond

Energiezuinigere machines

Kort en goed bestaat het productieproces van Holbox uit het be- en verwerken van karton. Simpel gezegd komen aan de ene kant van de fabriek tonnen onbewerkt karton binnen, aan de andere kant komen er bedrukte displays uit. Die ontstaan dankzij onder andere twee enorme drukpersen met een drukformaat van 120 x 160 cm, een kanjer van een cacheermachine en nog diverse andere machines en apparaten. Het gaat om productie-eenheden die de nodige energie opslorpen. Dat was een aantal jaren geleden ook een van de motieven om een aantal van de bestaande machines te vervangen – uiteraard speelden ook bedrijfseconomische factoren een grote rol.

Maatschappij

Anouk en Chantal Hol huldigen de opvatting dat sociale rust in het bedrijf ook een factor van duurzaamheid is. Daar hoort goede zorg voor personeel bij. Maar er is meer dan dat: “Als bedrijf sponsoren we sport en muziek, ook dat heeft een maatschappelijk belang. Tevens doneren we van elk kartonnen bloemetje dat we verkopen via de Kartonnenwinkel.nl 1 euro aan zogenaamde Shelterboxen. Deze worden ingezet in rampgebieden en zijn gevuld met een tent en andere noodzakelijke artikelen om te overleven.” aldus Anouk. Tot het Holbox-concern behoort ook de uitgave van een magazine, Navenant (www.navenant.nl). Jaarlijks organiseert de Navenant Foundation een aspergeweekend met een Classiccarrally en een Groot Limburgs Aspergediner bij Restaurant Da Vinci te Maasbracht. Dit fundraising project, waarmee geld wordt opgehaald voor het goede doel, leverde in 2016 meer dan € 100.00,- op. Deze opbrengst komt ten goede aan Kankeronderzoekfonds Limburg, voor bestrijding van kanker en in het bijzonder uitgezaaide borstkanker. Tevens verzorgen we de campagne ‘End Polio Now’, middels de verkoop van tulpenbollen in heel Europa. Hiervoor levert Holbox ook de tulpenbollenverpakkingen en POS promotiepakketten. Met deze actie konden we dit jaar weer een grote bijdrage leveren, zodat meer dan 10 miljoen kinderen tegen polio ingeënt kunnen worden. Chantal tot slot: “We blijven kritisch kijken naar duurzaam ondernemen. Het is in het belang van de generaties die na ons komen. Daar staan we bij Holbox dagelijks bij stil.”

circulaireeconomiefoto1
circulaireeconomiefoto2

De circulaire economie van Holbox

Holbox is een onderneming die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft. Het bedrijf werkt volgens de principes van de circulaire economie, waarbij het begrip Cradle to Cradle het uitgangspunt is.

  • Holbox verwerkt FSC- en PEFC-gekwalificeerd papier, ander papier komt er niet in. Ons bedrijf deed dat zelfs al toen klanten daar nog niet om vroegen
  • We gaan zuinig om met papier. Bij het op kleur brengen van de drukpers, gebruiken we nog nauwelijks zogenaamde ‘inschiet’. Dat scheelt heel veel papier
  • De inkt die Holbox gebruikt is milieuvriendelijk en op waterbasis. Holbox kijkt bij het controleren van werktekeningen die klanten aanleveren ook naar de praktische uitvoerbaarheid. In voorkomende gevallen adviseert Holbox de klant om de maten van de display zodanig te veranderen dat er minder materiaal nodig is. Klanten stellen dit zeer op prijs. Daarnaast wordt er bij het ontwerpen van displays gekeken naar waar er bespaard kan worden op de omdoos en de pallettisatie om de logistiek en de daarbij komende kosten te beperken.
  • Bij het ontwerpen van displays kijkt Holbox waar er bespaard kan worden op de omdoos en de pallettisatie.
  • Eén van de unieke ontwerpen van Holbox is de ‘2 Second Display®’ serie, die in Europa is gepatenteerd. Displays die makkelijk zijn op te zetten en door hun vorm zodanig zijn dat deze zeer gunstig vervoerd kunnen worden. Er gaan er meer van op één pallet. Dat scheelt aanzienlijk in logistieke kosten.
  • Tot voor kort moesten klanten bepaalde aantallen displays orderen om een goede prijs per stuk te realiseren. Gevolg: een aantal displays werd niet gebruikt. Klanten kunnen nu ook displays per stuk kopen. Dat kan via het concept Kartonnenwinkel
  • Zoals hiervoor gemeld startte Holbox in 2016 de Kartonnenwinkel. In deze webshop zijn tal van gadgets te vinden die onder meer van restafval worden gemaakt. Voorbeelden daarvan zijn het kartonnen bloemetje dat in het interview wordt genoemd. Maar er zijn ook andere voorbeelden. Kijk eens op de site: www.kartonnenwinkel.nl.
  • Wat het overige karton van de ‘grote producties’ betreft: ook dit materiaal wordt milieuvriendelijk afgevoerd. Karton kan volgens specialisten maar liefst vijf tot zesmaal worden gerecycled. Daarna zijn de vezels niet goed genoeg meer voor hergebruik.

Kortom: de circulaire economie is één van de grootste aandachtspunten van Holbox, waarbij zij het bewijs levert, dat verstandig gebruik van materialen zowel financiële als maatschappelijke voordelen oplevert.